zondag 18 mei 2008

communicatie,training,lichaamstaal

Van de week heb ik vanuit mijn werk een deel van een training gehad deze eerste keer ging het over "communicatie"heel belangrijk in het dagelijkse leven en ook op het werk dus.
Het was een lange middag maar wel heel interessant zo kwam er ook na voren dat het grootste deel van communicatie bestaat uit lichaamstaal(gebaar,oogcontact,gebaren,houding,mimiek) 55% en 7 % uit woordkeuze en de rest 38 % bestaat uit de intonatie (klank,tempo,woorden,volume,dialect,articulatie).
Toen dacht ik meteen aan mijn vriend dat hij zoveel moeite heeft de juiste lichaamstaal uit te stralen omdat zijn mimiek,houding vaak niet klopt bij wat hij bedoeld en niet snel naar iemand lacht of echt aan gaat kijken op straat of zo.
Maar dit dus wel het belangrijkste deel en grootste deel van de communicatie is.
Ook het ontvangen van lichaamstaal van anderen gaat dan ook niet altijd goed,door een verkeerde inschatting van iemands lichaamstaal.(verkeerd lezen,inschatten)
Daarom gebruikt hij dan ook eerder moeilijke woorden ook kan hij heel goed praten om dit deel dan op te vangen (denk ik dan) met de juiste woordkeuze en een goede bewust gekozen intonatie?
Dan merk je dat dit anders is verdeeld dan in het dagelijkse leven bij een "normaal iemand"
die dit dagelijks bijvoorbeeld op zijn werk gebruikt of zo.
Ikzelf zat wel dicht bij de procenten we moesten het eerst zelf verdelen in een cirkel met percentages.
Maar ik moest verder wel het vanuit mijn werk blijven benaderen en dus niet afdwalen maar dit kwam wel als eerste in mij op.
Ook zat er nog een leuke wijsheid in die training(les)

"Als je doet wat je altijd doet
Wat je altijd deed
Zul je altijd krijgen
wat je altijd kreeg"

verder kregen we nog wat over"hoe je laat zien dat je luistert naar iemand" voorbeelden:
door aan te kijken,te reageren,respons te geven(hmm,jaja,etc),vragen stellen,herhalen van stukjes verhaal,
ook ging het nog over vraagtechnieken open en gesloten vragen,en alternatieve vragen.
al bij al best leuk en weer even een opfrissing voor jezelf van hoe het ook al weer was,wat altijd van zelfsprekend lijkt in ieder geval voor mij.
"WELKOM "