woensdag 13 augustus 2008

Spelobservatie "vierde keer" naar Ggz Jeugd en Zorg


Gisteren is on ons zoontje voor de spelobservatie naar het Ggz geweest,hij was van te voren
best wel ongeremd in zijn gedrag en ik merkte dat hij er best wel zenuwachtig voor was.
Hij wist natuurlijk niet hoe het daar eruit zag en bij wie hij kwam dus allemaal nieuw,wel had ik hem uitgelegd hoe zij eruit zag(degene bij wie hij kwam,psycholoog) en ik had verteld wat de bedoeling was en waarom ze dit gingen doen.
Om tien voor drie kwamen we daaraan,om drie uur was de afspraak en wij gingen nog even zitten in de wachtkamer,terwijl wij een boekje lazen ging hij op een bord van reken/taal duplo
sommen maken,eerst ging hij heel het bord leegmaken en de letters en cijfers sorteren in de juiste daarvoor bestemde bakje die onder aan die borden hangen(er zijn twee borden)
daarna ging hij 100+100=200 zelf erop maken en toen kwam de psycholoog eraan,die vroeg aan
hem of wij nog mee moesten lopen naar het spellokaal of dat hij meteen alleen mee wilde,hij koos voor het eerste dus wij zijn even meegelopen en daarna toen hij het lokaal in was en rondgekeken had zijn wij weggegaan.
Hij keek echt even rond daar om te kijken wat er allemaal te doen was een uur duurde het en wij zijn ondertussen even wat winkels in de beurt gaan kijken,want om daar te wachten zagen wij ook niet zo zitten.
Ik merkte aan mijn vriend dat hij het niet helemaal prettig vond dat hij daar was en waarom hij het niet prettig vond kon hij niet omschrijven dus daar ben ik maar over opgehouden,maar echt
goed voelde het voor hem niet.
Tien minuten voor tijd zijn we weer naar binnengegaan , ondertussen dat hij daar was hebben wij een mooie temperatuuraanwijzer gekocht voor buiten,mooi rond van grijs gemaakte terracotta met een grote wijzer die de temperatuur aangeeft,met nog wat zonnebloemen erop en getallen in het rond net als een klok alleen staat dan bovenaan de 0 graden.
Eigenlijk had ik voor ons zoontje ook iets willen kopen omdat ik het voor hem ook best moeilijk vond om zich daar zo eigenlijk "bloot"te moeten geven tegenover een vreemde,maarja dat heb ik niet gedaan omdat hij al genoeg krijgt en het nergens op slaat en hij s'morgens eigenlijk best vervelend was geweest en geen cadeautje verdiend had dus ik heb voet bij stuk gehouden en had er ook geen spijt van en mijn vriend was het daar ook mee eens dus fijn op één lijn.
Om vier uur kwam hij met haar de trap af en wij naar hun toe,ja zij werk echt goed op tijd en dat is erg prettig,even nog kortgesloten met haar voor een nieuwe afspraak want zij ging nu twee weken met vakantie en daarna gaan we verder.
Ze had er wel veel uit kunnen halen zei ze toen ik het vroeg en mijn vriend benadrukte nog even dat hij thuis echt erg brutaal kan zijn,en zei bevestigde dit voor hem door te zeggen;dat geloof ik ook wel"
Want daar is hij erg verlegen en doet wat ze vragen of willen van hem.
In de auto begonnen natuurlijk de vragen van ons,van hoe was het?Wat werd er gevragen?
Wat moest je doen? etc.
Hij vond het eigenlijk best leuk vertelde hij en had eerst iets met blokken moeten bouwen,hij had een kerkje gebouwd met een weggetje erlangs en op dat weggetje waren twee auto's tegen elkaar gebotst.(eigen fantasie moest hij gebruiken)
Daarna gingen ze samen winkeltje spelen en werd hij zogenaamd opgebeld en was hij van de
"Plus"supermarkt had hij gezegd met het opnemen.
Daarna was zij naar de winkel gekomen(net alsof) en kocht ze bij hem spullen voor vijf euro
en gaf hem twintig euro met betalen en hij zei dat hij netjes een briefje van vijf euro en een briefje van tien euro terug had gegeven.Dus hij werkt het netjes en goed af.
Daarna kwam zei met een huilend ziek kind(pop)en was hij de dokter,hij had de bloeddruk opgenomen vertelde hij en een spuitje gegeven en hij had gezegd dat ze op de bank moest gaan liggen,maar hij had de pop niet getroost omdat hij die pop ook vies vond zei hij,hij houdt helemaal niet van poppen en zeker niet poppen met haren dus die gaat hij zoiezo niet aanraken.
Toen heeft hij zelf mogen kiezen en heeft hij met een playmobiel kasteel gespeeld alleen en even met haar,en toen was het uurtje om.
Maar aan zijn praten merkte ik wel dat hij goed mee had gedaan,en ik had hem gevragen of hij haar ook aan had gekeken en toen zei hij; ja dat ging toch niet ik was aan het spelen en ik heb dat niet veel gedaan.
Pas zei hij ook ;dat hij mensen wel aankeek omdat het moet(het is beleefd) maar liever niet.
Ook zei hij ;" je gaat toch niet naar de muur kijken als je praat want die zegt niks terug",dus hij snapt het wel heel goed maar vindt het niet prettig om iemand aan te kijken dat zegt hij daarmee heel duidelijk.
Thuis merkte ik dat hij er wel moe van was en hij had genoeg van alle vragen dus zijn we er maar over gestopt.
Ik ben benieuwd wat eruit dit verslagje van de observatie gaat komen,volgende week de vragenlijst op school in laten vullen en dan is er als het goed is en duidelijk genoeg is over een week of 6 een diagnose.
"WELKOM "