zaterdag 9 augustus 2008

Derde gesprek GGZ Jeugd en Zorg


Donderdag zijn we voor een derde gesprek naar het ggz geweest voor een vervolggesprek
m.b.t. de diagnose van ons zoontje.
We hebben de rest van de vragenlijst nog doorgenomen en besproken en aangevuld,de psycholoog zei ;dat er drie grote lijnen van autisme duidelijk in naar voren kwamen maar om niet op de zaak vooruit te lopen,zij moet het eerst nog in een team bespreken en wordt door meerdere mensen bekeken en beoordeeld.
Volgende week Dinsdag gaat ons zoontje er zelf naar toe voor een spelobservatie,hij gaat dan met diegene waar wij ook zijn geweest in een grote ruimte ;een soort speelkamer en er wordt dan gekeken hoe hij reageert,hoe hij een spel speelt,of hij haar aankijkt tussendoor,of hij iniatief neemt,hoe hij praat en op wat voor manier hij praat etc.
Graag zou ik het zelf kunnen zien maar dat gaat helaas niet,maar dat had ik geloof ik al geschreven in een eerder bericht.
Veel dingen vallen voor mijn vriend nu ook op zijn plaats en hij herkent veel van hem in ons zoontje,we merken dat uit de gesprekken naar voren komt dat ons zoontje ook dwangmatig is
dat hij perse iets wil of af moet maken,dat hij sociaal niet handig is en moeilijk af kan stemmen
bijv. hij zegt dingen tegen mijn ouders die hij niet zou mogen zeggen,maar hij staat op gelijke hoogte in zijn beleving hij voelt dit niet goed aan (wat wel en niet mag).
Hij kan dit wel leren omdat hij het goed kan begrijpen en beredeneren dus daar zal nog aan gewerkt moeten worden in de toekomst.
En zo merken we ook dat hij al heel veel dingen zelf opvangt die hij goed kan beredeneren en
dit zelf al verbetert maar dat kost hem wel extra energie.
Ook kwam er uit naar voren dat hij goed is in taal en dit past dan weer bij het syndroom van Asperger,maar dit is nog niet helemaal duidelijk.
Er gaat nu na de vakantie nog een vragenlijst naar school naar zijn lerares van vorig jaar en die wordt ook nog in het onderzoek meegenomen.
Dus ik ben benieuwd wat er voor hun uit gaat komen,voor ons is het al een duidelijke zaak
het ligt er zo dik bovenop en wij denken dan zelf ook zeker dat hij ook Asperger heeft,maar laat de "geleerde"hun oordeel maar geven want zo hoort het voor een op papier vastgelegde diagnose te hebben.
"WELKOM "